Effekten af vitamin- og mineralholdig
ernæring og den egnede kost
A-vitamin
Fødevarekilder -
Mælk, ost, okselever
Funktioner -
Essential for the vision, growth and skeletal development.
Assists maintaining health skin and mucous membranes protecting the
body's major organs.
Sætter de fleste af kroppens organer i stand til at fungere ordentligt.
Provides optimum immune function.
betakarotin
Fødevarekilder -
Græskar, sød kartoffel, spinat, gulerødder
Funktioner -
Fedtopløselig antioxidant
Medlem af karotinoid-familien
Når det er nødvendigt, omdannes det til A-vitamin i kroppen
biotin
Fødevarekilder -
Udbredt i fødevarer. Almindeligvis mangler dette stof ikke i vores kost
Funktioner -
Dette B-vitamin er involveret i kulhydratstofskiftet og fedt- og proteinsyntese.
C-vitamin
Fødevarekilder -
Citrusfrugter, broccoli, grøn peber, jordbær, kål
Funktioner -
Antioxidant
Necessary for formation of connective tissue, teeth and skeletal system
Important for assisting wound healing and gum tissue health
Nedbryder fedt
Øger jernoptagelsen
calcium
Fødevarekilder -
Mejeriprodukter, små fisk med ben, tofu, mørkegrønne grønsager, bælgfrugter, mandler
Funktioner -
Creates strong skeletal system and teeth
Stimulates blood clotting after an injury
Nødvendigt for normal muskel- og nerveaktivitet
krom
Fødevarekilder -
Kød, uraffinerede fødevarer, vegetabilske olier
Funktioner -
Nødvendigt for det normale glukosestofskifte
Påvirker kulhydrater, lipider og proteinstofskiftet
cobalamin (B 12)
Fødevarekilder -
Kød, fisk, fjerkræ, skaldyr, mejeriprodukter, æg
Funktioner -
Required for normal growth and production of red blood cells
Nødvendigt for folat-, kulhydrat-, fedt- og visse proteinstofskifter
Hjælper med at bevare et sundt nervesystem
Essential for DNA synthesis
kobber
Fødevarekilder -
Østers, indvolde, chokolade, nødder, tørrede bælgfrugter, kornprodukter, tørret frugt, fjerkræ, skaldyr
Funktioner -
Nødvendigt for jernstofskiftet og proteinsyntese
Forbindelse i et antioxiderende enzym
an element of pigmentation of skin, hair and eyes
D-vitamin
Fødevarekilder -
FBeriget mælk, æg, fisk og lever
Funktioner -
Promotes normal skeletal and tooth formation
Stimulerer optagelsen af calcium og phosphor
Vigtigt for calcium- og phosphorstofskiftet
E-vitamin
Fødevarekilder -
Hvedekim, nødder, rejer, vegetabilske olier
Funktioner -
Fedtopløselig antioxidant
Beskytter A-vitamin og umættede fedtsyrer
Assists maintenance of the normal red blood cells
folinsyre
Fødevarekilder -
Spinat, asparges, romersk salat, persille, ølgær, bælgfrugter, broccoli, cantaloupemeloner, appelsiner
Funktioner -
Folinsyre og B12 har de samme funktioner
Important for fetal development
During reproductive years, adequate folate intake is associated with a reduced
incidence of neural tube defects (including spina bifida and ancencephaly)
iodine
Fødevarekilder -
Seafoods mainly shellfish, fish and seaweed
Funktioner -
Necessary for the creation of thyroid hormone (regulates growth, development
and energy metabolism)
jern
Fødevarekilder -
Oksekød, fisk, bønner, skaldyr, æg, tørret frugt
Funktioner -
Nødvendig forbindelse i hæmaglobin (transporterer ilten rundt i blodet)
Involveret i energistofskiftet
mangan
Fødevarekilder -
Hele kerner, bælgfrugter, nødder, te
Funktioner -
Required for normal development of skeletal and connective tissues
Enzymforbindelse involveret i fedtsyresyntese
Nødvendig for kulhydratstofskiftet
magnesium
Fødevarekilder -
Nødder, bælgfrugter, hele kerner, mørkegrønne grønsager, fisk
Funktioner -
Nødvendig for normal muskel- og nerveaktivitet
Involved in metabolism of ATP and DNA
molybdæn
Fødevarekilder -
Bælgfrugter, kornprodukter, indvolde
Funktioner -
Vigtig bestanddel i adskillige af kroppens enzymer
niacin (B3)
Fødevarekilder -
Tun, helleflynder, rosa laks, rejer, champignon, kylling, okselever, hvedeklid, asparges, peanuts, bagte kartofler
Funktioner -
Fremmer frigørelsen af energi fra kulhydrater, fedt og proteiner
pantothensyre (B5)
Fødevarekilder -
Kød, fisk, fjerkræ, bælgfrugter, fuldkornsprodukter
Funktioner -
Hjælper med at frigøre energi fra fødevareprodukter
Vigtig bestanddel i fedtstofskiftet
phosphor
Fødevarekilder -
Kød, fjerkræ, fisk, æg, mejeriprodukter, kornprodukter, kerner
Funktioner -
Foruden calcium er det nødvendigt ved dannelse af knogler og tænder
Regulerer energi, der frigøres fra fødevareprodukter
A component of ATP (body's major energy source) and DNA (genetic material)pyridoxin (B6)
Fødevarekilder -
Bagte kartofler, spinat, kinakål, banan, asparges, sojabønner, solsikkefrø, okselever, kylling, tun, figner, vandmelon
Funktioner -
Required for protein metabolism, nervous and immune system function
Involved in hormone and red blood creationriboflavin (B2)
Fødevarekilder -
Mejeriprodukter, broccoli, champignon, spinat, mandler, okselever, mørbrad
Funktioner -
Fremmer produktionen af energi fra fødevareprodukter
Assists the formation of red blood cells
Nødvendig ved mange stofskifteforandringer i kroppenselen
Fødevarekilder -
Fisk, kød og kornprodukter
Funktioner -
Fungerer som en antioxidant som en enzymbestanddelthiamin (B1)
Fødevarekilder -
Ølgær, solsikkekerner, hvedekim, vandmelon, kikærter, asparges, skinke
Funktioner -
Fremmer kulhydratstofskiftet og energiproduktionen
Essential for normal nerve functionzink
Fødevarekilder -
Østers, kød, fisk, fjerkræ, kornprodukter
Funktioner -
Necessary for proper growth and development
Involveret i proteinsyntese og fordøjelsen
Immunfunktion
Vigtigt antioxiderende enzym
|